Categories
Uncategorized Επικοινωνία Εργαστήρια Ζωγραφική Τέχνες

«Αφορμές για Τέχνη»

Η σειρά εργαστηρίων «Αφορμές για Τέχνη» προέκυψε από το προσωπικό μου ταξίδι καλλιτεχνικής αναζήτησης πολλών ετών και από έναν συνδυασμό πρακτικών από διάφορες μορφές τέχνης όπως ζωγραφική, ακροβατικά, τραγούδι, χορό, επικοινωνία. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού κάθε ερέθισμα του περιβάλλοντος με το οποίο έρχομαι σε επαφή καθημερινά –μια αφίσα, μια εικόνα, μια είδηση, ένα διάλογος στο μετρό– μεταφράζεται σταδιακά σε μια εν δυνάμει ιδέα που θα μπορούσε να γίνει ένα ξεχωριστό έργο τέχνης, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αφορμή και για έναν δημιουργικό διάλογο. «Τέχνη μέσα στην τέχνη», έλεγα συχνά.

 Αναστασία, από το 1ο εργαστήρι «Αφορμές για Τέχνη».

Το ίδιο συμβαίνει και με ένα υλικό που θα βρεθεί μπροστά μου –για παράδειγμα να πιάσω να δοκιμάσω ένα μολύβι κι ένα πινέλο και να καταλήξω να γεμίζω μια σελίδα ή μπορεί να είναι ένα υλικό προσωπικού αρχείου (ένα παλιό σχολικό τετράδιο). Αντίστοιχα κάποιες φορές ένα έντονο ή δύσκολο συναίσθημα μπορεί να αποτελέσει αφορμή για ένα δημιουργικό ταξίδι χωρίς σαφείς οδηγίες και προορισμό. Αυτό το ταξίδι αποφάσισα να μοιραστώ με τη μορφή εργαστηρίων, συνδυάζοντας τις ακαδημαϊκές μου γνώσεις στην τέχνη και την οπτική επικοινωνία με την προσωπική έρευνα που κάνω διαβάζοντας, βλέποντας ταινίες και ταξιδεύοντας.

 Πάρης, από το 1ο εργαστήρι «Αφορμές για Τέχνη».

Τα δύο πρώτα πειραματικά εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν τον χειμώνα του 2023. Κάθε εργαστήριο είναι αυτοτελές και δεν χρειάζεται να έχετε παρακολουθήσει το προηγούμενο. Η διαδικασία μπορεί να διαφέρει κάθε φορά αλλά τα βασικά που προσφέρει είναι:

1. Συζήτηση και έρευνα για την επιλογή θέματος με αφορμές βιβλία, εικόνες ή ιδέες που προκύπτουν εκείνη τη στιγμή.

2. Επιλογή υλικών: επιλέγουμε μαζί κάποια υλικά που θέλουμε να χρησιμοποιούμε.

3. Πειραματισμός και εξοικείωση με διαφορετικά εικαστικά μέσα (ζωγραφική με μολύβι, χρώμα, κολάζ). Καθοδήγηση όπου χρειάζεται αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει κάτι συγκεκριμένο.

4. Ολοκλήρωση ενός συλλογικού έργου.

 Από το 2ο εργαστήρι «Αφορμές για Τέχνη».

Πληροφορίες:

Το εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες και θα πραγματοποιηθεί στο Metagrunge Studio κοντά στον σταθμό Βικτώρια. Τα υλικά παρέχονται από εμένα αλλά αν υπάρχει κάτι που θέλετε να φέρετε είστε ευπρόσδεκτοι.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και είναι υποχρεωτική η κράτηση.

Τα εργαστήρια διεξάγονται τις εξής ημέρες και ώρες αλλά για να είστε ενήμεροι ακολουθείστε: @metagrungeart ή @metagrunge

Για τον μήνα Απρίλιο:

Δευτέρα 22/04 (2 ώρες) 15€* Ώρα: 19:00-21:00.
Σάββατο 27/04 (3 ώρες): 20€* Ώρα: 11:00-14:00.


Για πληροφορίες ή απορίες: sotiropoulounyATgmail.com
ή στείλτε μου προσωπικό μήνυμα στο instagram (@metagrunge)

*Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

Αν έχετε κάποιο πολυχώρο ή οργανισμό και σας ενδιαφέρει να κάνουμε το εργαστήρι εκεί μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Λίγα λόγια για μένα:

Είμαι εικονογράφος, σχεδιάστρια οπτικής επικοινωνίας, σκηνοθέτης και performer ακροβατικών παραστάσεων. Το 2017 δημιούργησα τη Metagrunge, στο πλαίσιο της οποίας αναπτύσσω δημιουργικές πρακτικές και γνώσεις βοηθώντας καλλιτέχνες και επιχειρήσεις να επικοινωνούν δημιουργικά το έργο τους.

Συλλογικό έργο, Μάρτιος 2024.
Συλλογικό έργο από Ματίνα, Αναστασία, Μαρία. Μάρτιος 2024.